Xubuntu 11.10

kyptus
Junior Member
Posts: 3
Joined: Sat Dec 10, 2011 13:09

Xubuntu 11.10

Postby kyptus » Sat Dec 10, 2011 13:19

Hello,

I have installed xubuntu 11.10 on my ux390n, all went well, but i have a problem with a sound from the speakers. Sound works throught the earthphone jack connector and also AV out well, but speakers does not work...

- alsamixer istalled and unmuted
- sound card is recognized by the system

Can you please give me some advice how to solve this issue?

Thanks very much
Lucas

bigs
Senior Member
Posts: 1603
Joined: Thu Jul 29, 2010 21:07

Postby bigs » Sat Dec 10, 2011 20:13

not sure if its stil valid, but this worked well for me in ubuntu 10.04

http://liliputer.blogspot.com/2010/04/testing-ubuntu-1004-lucid-lynx-on-sony.html

Recently I actually lost all sound from the speaker myself, thoSame symptoms too, only headphone audio working. Lucky these sound boards are like $6, phew.
micropc hardware: sony ux17gp with 390N mainboard with Anh u7700 upgrade core2duo 1.33ghz 1024mb (now upgraded to 64gb SLC SSD Samsung), Intel 4965 agn wireless, upgrade addon 3rd mini aerial, UX37GBN blue housing incorporating improved keyboard
OS: Linux Ubuntu 10.04 lucid & now 12.04 Precise Pangolin!
sony 380N stock 1.33ghz, 1gb ram, and 40gb rotational drive OS: windows ultimate
light slim notebook: toshiba r200 1.3ghz 1.2gb ram 64gb photofast v1 ssd oS: linux ubuntu 7.04 feisty fawn

kyptus
Junior Member
Posts: 3
Joined: Sat Dec 10, 2011 13:09

Postby kyptus » Tue Dec 13, 2011 13:52

Thanks for help! Sound already works, easy.

Another thing is, that i was trying to set up also the front camera but with no success. U used the link below, but i guess iam doing something wrong...

http://liliputer.blogspot.com/2010/0...x-on-sony.html

Can you help me also with this? Iam using Xubuntu 11.10, kernel version 3.0.X.X Iam not sure if the downloaded driver works with this kernel.

Thank you
Lucas

bigs
Senior Member
Posts: 1603
Joined: Thu Jul 29, 2010 21:07

Postby bigs » Tue Dec 13, 2011 18:02

the driver is r5u870. Think you have to download the source code which means it can be compiled for your exact kernel

I copied and pastes a section to show you from the driver readme. which part are you having issues?


Installation Process
====================

To attempt to build against the running kernel:

make

To build against a specific kernel:

make KDIR=/path/to/kernel

To install the modules to the appropriate location:

make install

-or-

make install KDIR=/path/to/kernel

Installed modules will be automatically probed for supported devices by the
udev coldplug component at boot, and the driver should be automatically
loaded on subsequent reboots.

NOTE: Previous releases of this driver have produced modules named
ry5u870.ko. With the current release, the module name was changed to
r5u870.ko. Ensure that any old versions are deleted after installing a
new version.
micropc hardware: sony ux17gp with 390N mainboard with Anh u7700 upgrade core2duo 1.33ghz 1024mb (now upgraded to 64gb SLC SSD Samsung), Intel 4965 agn wireless, upgrade addon 3rd mini aerial, UX37GBN blue housing incorporating improved keyboard

OS: Linux Ubuntu 10.04 lucid & now 12.04 Precise Pangolin!

sony 380N stock 1.33ghz, 1gb ram, and 40gb rotational drive OS: windows ultimate

light slim notebook: toshiba r200 1.3ghz 1.2gb ram 64gb photofast v1 ssd oS: linux ubuntu 7.04 feisty fawn

kyptus
Junior Member
Posts: 3
Joined: Sat Dec 10, 2011 13:09

Postby kyptus » Tue Dec 13, 2011 20:43

When i type:

make

terminal:

kyptus@kyptus-vaio:~/Desktop/r5u870$ make
make -C /lib/modules/3.0.0-13-generic/build M=/home/kyptus/Desktop/r5u870 V=0 modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-3.0.0-13-generic'
CC [M] /home/kyptus/Desktop/r5u870/r5u870.o
In file included from /home/kyptus/Desktop/r5u870/r5u870.c:59:0:
/home/kyptus/Desktop/r5u870/usbcam/usbcam.h:38:28: fatal error: linux/videodev.h: No such file or directory
compilation terminated.
make[2]: *** [/home/kyptus/Desktop/r5u870/r5u870.o] Error 1
make[1]: *** [_module_/home/kyptus/Desktop/r5u870] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-3.0.0-13-generic'
make: *** [all] Error 2

bigs
Senior Member
Posts: 1603
Joined: Thu Jul 29, 2010 21:07

Postby bigs » Wed Dec 14, 2011 06:03

read this, it may help

http://stackoverflow.com/questions/5842235/linux-videodev-h-no-such-file-or-directory-opencv-on-ubuntu-11-04

if i were you stick to 10.04 as we know it works, plus alot of others works too
micropc hardware: sony ux17gp with 390N mainboard with Anh u7700 upgrade core2duo 1.33ghz 1024mb (now upgraded to 64gb SLC SSD Samsung), Intel 4965 agn wireless, upgrade addon 3rd mini aerial, UX37GBN blue housing incorporating improved keyboard

OS: Linux Ubuntu 10.04 lucid & now 12.04 Precise Pangolin!

sony 380N stock 1.33ghz, 1gb ram, and 40gb rotational drive OS: windows ultimate

light slim notebook: toshiba r200 1.3ghz 1.2gb ram 64gb photofast v1 ssd oS: linux ubuntu 7.04 feisty fawn


Return to “Linux OS”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests